Szarvas Mátyás

1961. február 15-én születtem Békéscsabán, a Viharsarokban.

A hely máig meghatározó eleme életemnek, hiszen a közhiedelmekkel ellentétben az alföld, a Körösök gátjai elképesztő élményhalmazzal láttak el már gyermekkoromban is, melyek mára valódi értékekké értek bennem.

Alapfoglalkozásom magyar-orosz szakos pedagógus. Tanulmányaimat a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végeztem, "megspékelve" mindezt külföldi tanulmányokkal a Szentpétervári Egyetem Pedagógusképző Karán illetve a Vlagyimiri Tanárképző Főiskolán. Tanítottam általános iskolában, középiskolában, voltam Békés megye legnagyobb általános iskolájának az igazgatója. A közoktatásban eltöltött másfél évtizedet egy újabb tizenöt éves ciklus követte, ezúttal az üzleti világban. Tréner végzettséget szereztem, saját céget alapítottam, multi cégekkel dolgoztam együtt az oktatás, a humánszféra területén, összekapcsolva a sport, a civil- és az üzleti élet párhuzamait. Rendkívül sok helyen tartok ebben a témában a legújabb prezentációs technikára épített előadásokat általános- és középiskolákban, egyetemeken, cégeknél, felnőtt klubokban. Jelenleg önfejlesztéssel, hálózati marketinggel, befektetésekkel foglalkozom, eddigi tapasztalataimat felhasználva pedig könyvet írok a változás, a változni tudás fontosságáról.

Kis párommal, Gyöngyvérrel - aki maga is tájfutó volt - négy gyermeket nevelünk, ennek minden szépségével és nehézségével együtt, nem tévesztve szem elől az egyik legfontosabb üzenetünket a gyermekeink és mások számára: a sport, a mozgás, a célok kijelölésének a fontosságát.

A sporttal való első kapcsolatom a labdarúgáshoz köthető, tízéves koromtól több mint húsz éven át űztem. Tizennyolc éves koromban a Békéscsabai Előre Spartacus ifjúsági csapatával megnyertük az Országos Ifjúsági Kupát, fölkerültem az NB I-es csapathoz, ám én inkább a tanulást választottam, a foci megmaradt hobbinak. Ekkor kezdtem komolyan túrázni, 1990-ben a megalakítottam a Körösök Völgye Turista Egyesületet (KVTE) Békés megye egyik legszebb erdőtisztásán, Szanazugban. Olimpiai ötpróbákat, szabadidős akciómozgalmakat, túrákat, versenyeket, hegymászó expedíciókat szerveztünk. A túrázásnak köszönhetően beleszerettem a terepfutásba. Egészen új világ nyílt meg előttem, lelkileg és fizikálisan is. Közben belevetettem magam a barátaimmal Európa legmagasabb csúcsainak a meghódításába, így megmásztuk a Mont Blanc-t (4.807 m), a Monte Rosa-t (4.634 m) és sok négyezer méter feletti csúcsot az Alpokban, mindezt elsősorban a mászás, a fenti világ esztétikájáért, varázsáért. Mászásainkról több filmet is készítettünk.

"Idelent" is új lehetőségek, kihívások inspiráltak, olyannyira, hogy csapatban egyszer, egyéniben négyszer lettem országos bajnok az ultraterepfutás (50-130 km) egy évben tíz versenyt felvonultató megmérettetésén. Emberileg is sokkal több lettem ezeknek a versenyeknek köszönhetően, hiszen ahogyan Ernest Hemingway írja: "A sport megtanít győzni, a sport megtanít veszíteni – a sport mindenre megtanít."

Többször teljesítettem csapatban és egyéniben is a Bécs - Budapest és a Békéscsaba – Arad – Békéscsaba szupermaratont, ám ami még ezeknél a versenyeknél is fontosabb a számomra: eddig hétszer futottam körbe Békés megyét különböző céloktól (egészséges életmód, szabadidő hasznos eltöltése, "Nem a kábítószerre!", "Szenvedélyünk a mozgás!", "Példaképek futása", drogmegelőzés) vezérelve, ahol több mint 25.000 fiatalt és felnőttet sikerült már bekapcsolni ezekbe a rendezvényekbe. A cél itt mindig a szemléletformálás, a prevenció. Célom, hogy még legalább háromszor megtegyem ezt a kört a Békés megyei kerékpáros körtúra bő hatszáz km-es útvonalán, megcélozva a fogyatékkal élőket, a nőket, az "egészséges" gondolkodást.

Ezen futások közül a legelső másról is nevezetes és emlékezetes marad a számomra: ekkor találkoztam először (több mint tíz évvel ezelőtt) a Saucony márkával. Elképesztő érzés volt olyan cipőben futni, amely CIPŐ volt – Wartburg után Mercedes... Meghatározó élmény volt ez, én azóta messzemenőkig márkahű vagyok, úgy futóruházatban mint cipőben – de erről bővebben beszélek az egyik nagy vállalkozásomról készült mozifilmünkben...

Mert azért természetesen elkövettem én is egy-két őrültséget, ahogyan mások nevezik ezeket az extrém vállalkozásaimat – ők a kívülállók, akik nem tudják, hogy mit és miért teszünk. A kis párom után a másik nagy szerelmem az Országos Kék Kör 2.540 km-es csodálatos útvonala. Ezt annak idején tizenhárom nyár alatt végiggyalogoltuk a tanítványaimmal s már akkor azt mondtam magamban: ezt végig kell futnom, újra át kell éljem, annyira szép. A gondolatot tett követte. "Bemelegítésként" az általam nagyon tisztelt Németh Csabi barátom 19 napos idejét faragtam le 17 napra az Országos Kéktúra 1.100 km-es útvonalán, majd jöhetett a nagy álom (mert álmok mindig kellenek és ezeket nem kell szégyellnünk!): az Országos Kék Kör 2.540 km-es, 37.000 m szintkülönbségű távjának a teljesítése, szintén futva, pihenőnap nélkül. Itt már kettős célunk volt a mögöttem és velem dolgozó fantasztikus filmes csapattal, Major Gyula fesztiváldíjas filmrendező barátommal és a remek emberekből (barátokból!) álló háttérstábbal, élükön a céljaimmal újra és újra azonosuló kis párommal, Gyöngyvérrel: egyrészt a Rockenbauer Pál-i hagyományok folytatása, hazánk megváltozott csodáinak aktualizált bemutatása, másrészt a sport (extrém teljesítmény) és az üzleti élet párhuzamainak érzékeltetése. Ezt a hatalmas távot kétszer is megtettem (45 illetve 43 nap alatt), ez alatt készítettünk két mozifilmet (Végig lehet menni az úton; A végtelen kék) és négy üzleti-motivációs filmet (Utólag minden egyszerűnek látszik; A siker titka; Nincs két egyforma út; A hit mindennél fontosabb), melyeket nagyon sok moziban bemutattak, én pedig nagyon sok helyen használok a munkám közben (amely a hobbim is).

Vallom: fontos dolgokra nagy teljesítménnyel lehet a figyelmet felhívni. Ez egy ilyen világ, amely így működik. És sokszor még ez is kevés... A következő tervek, célok már megfogalmazódtak bennem, előkészítés, szervezés alatt állnak. Ehhez számomra nagyon megnyugtató az a minőség, amelyet a Saucony márka tud nyújtani – szó szerint minden(féle) időben. Ezért is ragaszkodom ennyire a Saucony-hoz terepen, aszfalton, melegben, sárban. Kipróbáltam. Működik.

Bár (jelenleg) Keszhelyen élünk a családdal, öröm számomra, hogy szűkebb pátriám többször elismerte azt a tevékenységet, gondolkodást, életformát, amit a csapatommal képviselek, gyaníthatóan ezt jelzi a 'Békés Megye Testkultúrájáért' (kétszer), a 'Békéscsaba Sportjáért' (a KVTE-vel, kollektív), a 'Békéscsaba város élsportolója' elismerés, egy országos 'Sportszakmai különdíj' és az 'Év sportolója Magyarországon sportturisztikában' díj.

Én úgy szoktam fogalmazni: mi tesszük a dolgunkat, ettől jól érezzük magunkat, az pedig külön öröm a számunkra, ha mások is profitálnak ebből.

Végezetül: ez a történet nem jöhetett volna létre, ha nincsenek a szüleim, akik megismertettek a természet ezernyi csodájával. Köszönöm mindezt Nekik!